· 

(3/3) De enige die dingen aan zichzelf kan veranderen, dat ben je zelf.

Maar met hulp van anderen, kom je een heel eind verder.

Groen figuurtje om de tekst te scheiden. Vier vormen die lijken op de wieken van een windmolen.

Flashforward: juni 2020

De laatste sessie met de natuurcoach is net afgerond. Deze sessie ging over een actieplan. Het actieplan om ervoor te zorgen dat ik mij goed voel en lekker in mijn vel zit. Het actieplan om mijn ‘zielswens’ om mij vrij en zelfverzekerd te voelen, uit te laten komen.

 

Tijdens dit actieplan hebben we besproken wat de dingen zijn waar ik mij echt goed door voel en waar ik iedere dag naar zou willen streven.

Een aantal dingen hiervan doe ik al en zou ik relatief zonder moeite kunnen doorzetten.

  • creatief zijn (tekenen, spelen)
  • verwondering (om mij heen kijken naar al het moois)
  • aardig en betrouwbaar zijn (contact met vrienden en familie)

De andere punten waar ik meer aandacht aan wil besteden zijn:

 

  1. In de natuur/buiten zijn
  2. Bewegen en sporten
  3. Minder druk voelen, mezelf niet vergelijken met anderen.

Selfie van Annemieke Rodenburg, met een blauwe paraplu
Al wandelend in de regen

I'm doing it!

Ik vind het best wel leuk om te vertellen: het gaat best goed om hier mee bezig te zijn. Zo heb ik bedacht dat punt 1 en 2 prima te combineren zijn. Het liefste zou ik zowel buiten willen zijn en bewegen aan het begin van de dag. Daarom heb ik nu een aantal mensen gevraagd om in de ochtend, voordat ik begin met werken een rondje te gaan wandelen. Dit heb ik tot nog toe iedere dag gedaan en dat was superfijn! De andere dagen fiets ik om acht uur ’s morgens vijftig minuten naar mijn parttime werk. Dus daar worden bewegen en buiten zijn ook afgevinkt. Die momenten samen buiten wandelen, plan ik nu bewust in in mijn agenda.

 

Punt 3 heeft te maken met het feit dat ik mezelf blijf tegenhouden, wanneer ik mezelf vergelijk met anderen. Dat is zonde. Eerlijk, wat heb je er nu aan? Je kunt zien welke mogelijkheden er zijn, maar misschien is dat helemaal niet de juiste mogelijkheid voor jou. Liever zou ik mijzelf vrij willen ontwikkelen, zonder dat de successen van een ander de mijne negatief beïnvloeden. Bovendien heb ik vorig jaar al ervaren wat te veel druk je oplevert: heel veel verdriet, hoofdpijn en verkrampte spieren. Dat wil je niet. Ieder mens is anders en heeft andere behoeften en dus is het soms appels met peren vergelijken.


Hoe help ik mezelf om geen druk te voelen?

Dit doe ik door mijn echte en eerlijke verhaal te vertellen. Ik word een beetje moe van ‘de schone schijn ophouden’, want ja, dat doe ik ook op mijn social media. Ik durf daar niet te vertellen dat ik een parttime baan heb, omdat ik nu nog niet kan leven van mijn kunst. Mijn kleine innerlijke duiveltje zegt me dat ik dan niet professioneel over kom, dat er dan geen nieuwe klanten zouden komen, omdat ik niet ‘al’ mijn tijd besteed aan illustrator zijn. Maar dat is helemaal niet waar. Ik heb sinds maart dit jaar een nieuwe baan bij een creatief communicatiebureau (een grafisch ontwerpbureau) waarbij ik ontzettend veel dingen leer over creativiteit, samenwerken en deadlines halen. De tijd die ik daar besteed is absoluut niet nutteloos. Bovendien verdien ik nu genoeg geld om rond te komen en op een vrije manier aan mijn illustratie bedrijf te werken. Wat een lucht geeft dat zeg!

 

Ik ben genoeg

Daarnaast is ieder uur die ik besteed aan creativiteit, zelfontwikkeling en inspiratie opdoen er één die telt. Daar heb ik er in mijn leven al heel wat van opgedaan. Toen ik klein was, was ik al aan het tekenen. Op de middelbare school volgde ik extra kunstklassen en tijdens mijn academietijd heb ik vier jaar lang non-stop gemaakt, geleerd en ontwikkeld. Nu zijn we vijf jaar verder en in die jaren heb ik ook de nodige ervaring opgedaan en kan dus toch zeker wel nieuwe opdrachten aannemen! Dat duiveltje van mij heeft momenteel niets te zeggen. Hij mag wel mee, maar ik laat ‘m niet aan het stuur. Daar zit ik, samen met mijn creativiteit en eerlijkheid en wij leiden de weg.

 

Daarom is het nu tijd om het hele verhaal te vertellen, aan jou, maar vooral ook aan mezelf. Om alle ontdekkingen, inspiratie, inzichten, maar ook vergissingen en moeilijkheden te delen. Zodat ik eerlijk ben naar mezelf en naar anderen en niet meer moeite hoef te doen om sommige dingen te verbergen, maar gewoon alles kan luchten. Lekker fris, in de buitenlucht.

Dit is het laatste deel van deze blogserie. Lees hier deel 1 en hier deel 2.


Voel je vrij om je te abonneren om mijn nieuwsbrief, dan krijg je een seintje wanneer er een nieuwe blog is. Graag nodig ik je ook uit om te reageren op de blogs. Wie weet heb jij dezelfde struggles, of heb je juist andere inzichten en helpen we elkaar verder.


Reactie schrijven

Commentaren: 0