Tekenen tussen de koeien

"Tussen de bomen door zie ik mijn huis al staan. Een oude boerderij waar ik ben geboren en getogen. De kenmerkende geur van ons bedrijf ruik ik al van een afstandje. De mix van gras, hooi, koeien en stront. Het leven op een melkveehouderij is voor mij bekend terrein. Ik zou het voor geen goud willen missen. (...) In dit boek vertel ik mijn verhaal als boerendochter zoals het nu is, voordat het straks verandert. "

Toen ik ging wonen en studeren in Breda, werd het mij duidelijk dat mijn achtergrond belangrijk was voor mij. Ik was gewend aan een omgeving vol groen en dieren. Op het moment dat ik besefte dat ik dat niet meer had, ging ik het missen. Vervolgens richtte ik me tijdens mijn afstudeerproject op mijn geboorteplek, waardoor ik mij toch thuis voelde in een andere stad. 

Ik heb dit project zo puur en intiem mogelijk gehouden. In het boek krijg je een kijkje in het leven van een boerendochter. Ik ben met schetsboek letterlijk tussen de koeien gaan staan en heb getekend wat ik zag. Naast het feit dat het fijn was om onder de dieren te zijn, zag ik ze ook veel beter. Ik ging vormen en kleuren opmerken die ik eerder niet zag. Het tekenen liet mij bewust kijken naar mijn omgeving.  

Om de kijker zoveel mogelijk mee te nemen in mijn verhaal, heb ik gekozen om het boek in schetsboekvorm te gieten. Zo is hij gebonden met een ringband en is de achterkant van karton gemaakt.

Tijdens dit project heb ik momentopnames gemaakt in de vorm van tekeningen. De waarde hiervan zit in de herkenning en in de herinneringen die het teweeg brengt. Tekeningen hebben een kracht in zich die zich onderscheiden van foto's of het geschreven woord. In een tekening is tijd en moeite gestoken waarbij echt is gekeken naar het onderwerp. Ik ben benieuwd of ik voor jou ook iets van waarde kan vastleggen in de vorm van een tekening. Wat is hetgeen dat jij niet wilt vergeten? Een schuurtje dat in je tuin staat, waar je vroeger altijd verstoppertje in speelde? Een boom die je samen met je vader hebt gepoot? Een stoel waar je samen met je kind in zat om hem voor te lezen? Van welke waardevolle herinnering zou jij een tastbaar beeld willen hebben?

 

Stuur mij een bericht wanneer je interesse hebt in een getekende herinnering, voor jezelf of als cadeau.